Mehmet Şimşek işaret etti! 81 ildeki tapu sahiplerini ilgilendiren önemli gelişme

Mehmet Şimşek işaret etti! 81 ildeki tapu sahiplerini ilgilendiren önemli gelişme

2023 Yılında Kira Geliri elde eden mükellefler, yeniden uyarıldı. Mükellefler mercek altına alınırken, sıkı takip edilerek, tebligat gönderildi. Birçok ev sahibine ceza kesilebilir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükelleflerin tespit edildiğini belirterek, "Beyanname doldurmayanlar, vergi dairelerinden yazı gelmeden pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza kesilmiyor." dedi.


Vergi dairesi çalışanları tarafından tek tek ziyaret edilen konutlarda, evin sahibine, kiracıya ve kira tutarına ilişkin bilgilerin kayıt altına alındığını aktaran Şimşek, bu kapsamda 400 binden fazla adreste fiili kontrol yapıldığını ifade etti.
 

EVİ KİRADA OLANLAR VERGİSİNİ NASIL ÖDEYECEK?

tapu-sahipleri-dikkat-mehmet-simsekten-son-cagri-pismanliktan-yararlanin-cjr5.jpg
Evi kiralayan kişilerin vergi ödeme yükümlülükleri genellikle gelir vergisi üzerinden belirlenmektedir. Kiralık evinizden elde ettiğiniz gelir, gelir vergisi kapsamında değerlendirilmektedir. Gelir vergisi mükellefiyeti bulunan kişiler, kira gelirlerini beyan etmek zorundadır.

Kira gelirlerinin beyan edilmesi için öncelikle gelir vergisi beyannamesi doldurulmalı ve ilgili vergi dairesine teslim edilmelidir. Beyanname doldurulurken kira geliri olarak elde edilen tutarlar belirtilmeli ve gelir vergisi hesaplamaları yapılmalıdır.

Kira geliri elde eden kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise stopaj uygulamasıdır. Kiralık evinizden elde ettiğiniz gelirler üzerinden stopaj uygulaması yapılması durumunda, bu durumu kiracınızla net bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.

İlgili Haberler