Birand'ın ofisinde Sivas Katliamı gerçeklerini gizleme kararı alınmış!

Birand'ın ofisinde Sivas Katliamı gerçeklerini gizleme kararı alınmış!

Gazeteci Cüneyt Özdemir, Sivas Katliamı'na ilişkin görüntüleri 26 yıl önce yayınlamadıklarını ve bunun içinde kaldığını söyledi.

Yurt Haber Merkezi

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 günü Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere kente gelen 33 aydının kaldıkları Madımak Oteli'nde, 2 otel görevlisi ile birlikte yakılarak katledilmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Gazeteci Cüneyt Özdemir, Youtube kanalından Sivas Katliamı sırasında 32. gün ekibi olarak bir dosya haber hazırladıklarını ancak Mehmet Ali Birand'ın dosyayı yayınlatmadığını söyledi.

Özdemir, "Hâlâ cevabını bulamadığım bir soru var. Ve o dönem yayınlamamıştık. Dosyayı Can Dündar hazırlamıştı, ofiste çok tartışma çıktı "yayınlayalım mı yayınlamayalım mı" diye. Birand 'Yayınlamayalım' dedi.

Yayınlamadığımız görüntü şuydu: Sivas Katliamı'na baktığımız zaman, büyük bir halk geliyor ve "yakın la yakın" diyorlar. İnsanlar otelde sıkışıyor. Ve ellerinde silahlarla bir grup asker geliyor. Ve sonra o asker çekliyor. Sonra da bildiğiniz olaylar oluyor. Hep merak ettiğim şu: Asker neden çekildi? Kim çekti o askeri ordan?" dedi.

Askerin yüzde yüz otoritesinin olduğu bir dönemde bu görüntüleri yayınlamaktan korktuklarını söyleyen Özdemir, " Olay çok sıcaktı ve o dönem halkı askerlikten soğutmak diye bir suç vardı. Yani ya çekindik ya korktuk ya da ne oldu bilmiyorum ama o görüntüleri yayınlamadık. O da benim içimde hâlâ bir gazetecilik uhdesidir" ifadesini kullandı.

CAN DÜNDAR'DAN YANIT
Can Dündar, Twitter üzerinden söz konusu belgeselin linkini de paylaşarak, "Ama kullandık" diyerek Cüneyt Özdemir'e yanıt verdi.

Cüneyt Özdemir ise Can Dündar'a, "Sevgili Can belki 32. Gün ofisteki tartışmayı unutmuşsun. ‘Çekilmekten başka çareleri ‘yoktu’ dedik metinde oysa ‘vardı.’ Sadece havaya ateş açarak bile durdurabilirlerdi. Emir geldi asker çekildi..." sözleriyle karşılık verdi.